Terug naar nieuwsoverzicht
biodiversiteit

Vrijwilligers helpen biodiversiteit in kaart te brengen

Binnen het project LandvanWaarde gebeurt het monitoren van vlinders en kruiden in vier gebieden in de omgeving van Heino, Raalte en Wijhe. Elk vrijwilligersduo van Natuur en Milieu Overijssel verzorgt de monitoring in één van deze vier gebieden. Zo ook Pieternel de Vroom en Cor van Scheltinga.

Door: Rina Scharpert

Pieternel (66) is met prepensioen en Cor (72) is gepensioneerd. Pieternel kreeg de natuur met de paplepel ingegeven. Haar ouders waren begaan met de natuur. Pieternel is dat ook. Naast het tellen van vlinders helpt ze ook met knotten en met het tellen van vegetatie in Het Hoge Broek. Cor heeft nog niet zoveel kaas gegeten van vlinders, maar doet veel kennis op van Pieternel. Cor: ‘Training on the job zullen we maar zeggen.’ Beiden zaten in het onderwijs. In juni begonnen ze met het tellen van vlinders en kruiden. Dat loopt nog tot eind september door.

Bijzondere vlinders

Het tweetal loopt wekelijks een half uur door een manshoge bloemenstrook langs de maisakker bij boer Marcel Harink in Heino. In twee secties tellen ze vlinders. Pieternel: ‘De oogst is vandaag niet royaal. Slecht vier koolwitjes. Wat we zien hangt samen met de tijd van het jaar, het weer en de aanwezige bloemen. We hebben al bijzondere vlinders gezien’, vertelt Pieternel trots. ’Lievelingetje, Geaderde witje, Landkaartje, Kleine vuurvlinder, Bont zandoogje en Icarus blauwtje.’ Ook tellen ze de aanwezige kruiden in een willekeurige vierkante meter. Zo komen ze ondermeer ganzenbloem, korenbloem, perzikkruid, tarwe en gerst tegen.

Boost aan biodiversiteit

Het telseizoen wordt afgesloten met een bijeenkomst waar alle resultaten worden samengebracht. Op basis hiervan komt er een advies om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren. Welke maatregelen het beste kunt werken om de biodiversiteit een boost te geven, hangt af van welke planten en dieren al op het land voorkomen. De vrijwilligers helpen dit in kaart te brengen.

Begaan met natuur

Per middag bekijken Pieternel en Cor op twee adressen de vlinder- en -kruidenstand. Pieternel: ‘Ik vind het leuk om te constateren dat boeren naast de boerderij ook heel begaan zijn met de natuur en daaraan een bijdrage willen leveren.’ Gewapend met een vlinderboekje zegt Cor: ‘Het is erg leuk om zo vlinders te leren kennen. Bovendien is het een leuke tijdbesteding zo wekelijks op stap met de fiets vanuit Zwolle.’ Op naar het volgende adres!